učebný odbor-kuchár  

6445 2 00 kuchár


- trojročný učebný odbor

Základné údaje:

  • - Odbor určený pre: chlapcov i dievčatá
  • - dĺžka štúdia 3 roky
  • - forma štúdia: denné štúdium
  • - absolvent získa stredné odborné vzdelanie ukončené záverečnou skúškou
  • - absolvent získa: výučný list
  • Základné podmienky pre prijatie:

    a) úspešné ukončenie 9.ročníka ZŠ
    b) zdravotná spôsobilosť žiaka:

    Na prijatie do učebného odboru 6445 2 00 kuchár prichádzajú do úvahy žiaci s dobrým zdravotným stavom, bez vážnejších chýb reči. Nesmú trpieť poruchami pohybového systému, vážnym poškodením chrbtice, vážnym poškodením horných a dolných končatín. Nesmú mať chronické a alergické ochorenia kože a dýchacích ciest.

    Prekážkou prijatia do odboru sú choroby srdca, záchvatové stavy a nervové choroby, najmä ochorenia centrálneho nervstva, sprevádzané poruchami koordinácie a funkcie. Nesmú trpieť psychickými poruchami. Uchádzači majú mať dobrý sluch a zrak, s prípadnou korekciou skla, musia mať vyšetrenie na bacilonosičstvo v zmysle platných predpisov.

    Stručný opis odboru:

    učebný odbor kuchár  -  pripravuje absolventov so všeobecnovzdelávacím základom, s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickými zručnosťami tak, že je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť pri príprave jedál v reštauráciách, hoteloch a ďalších zariadeniach spoločného stravovania. Pripravuje absolventa na prácu v malokapacitných a veľkokapacitných stravovacích zariadeniach, kde prevláda strojová výroba so zavedenou mechanizáciou za použitia výpočtovej techniky. Praktická zložka prípravy sa uskutočňuje v 1. - 3. ročníku výučbou odborného predmetu odborný výcvik. Dôraz sa kladie na získané vedomosti, zručnosti a návyky v príprave jedál, technológie prípravy pokrmov, dodržiavaní hygienických zásad a predpisov.

    Absolvent vie a ovláda:

  • - základné ekonomické a právne vedomosti nevyhnutné pre výkon činnosti v prevádzke spoločného stravovania
  • - poznatky o potravinách, nápojoch a technológii ich výroby
  • - poznatky o zásadách organizácie prevádzky
  • - poznatky o zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov
  • - poznatky o organizácii práce vo výrobnom, odbytovom a ubytovacom stredisku
  • - pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby
  • - pozná zásady uplatňovania gastronomických pravidiel
  • - pozná základné receptúry a technologické postupy bežných jedál
  • - vykonať základné spôsoby zmyslových skúšok akosti surovín a tovarov
  • - ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci
  • - ovláda práce spojené so samostatnou prípravou pokrmov
  • - vykonávať výpočty pri kalkulácii jedál a nápojov
  • - deliť a spracovávať mäso jatočných zvierat
  • - zveriny, hydiny, rýb a morských živočíchov
  • - techniku expedície a estetickú úpravu jedál
  • - uchovávať pokrmy vo vodnom kúpeli, v pare, v suchom teple a v chladnom priestore
  • - prijímať a registrovať objednávky jedál a nápojov a účtovať ich
  • Z cudzích jazykov sa žiaci učia nemecký a anglický jazyk

    Možnosti uplatnenia absolventov v praxi:

    • - v službách ako zamestnanci reštaurácií
    • - v hotelov a ostatných zariadení spoločného stravovania
    • - je kvalifikovaný a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.
    • - po úspešnom vykonaní záverečnej skúšky môže pokračovať v nadstavbovom štúdiu dennou formou a získať úplné stredné odborné vzdelanie