6444 2 00 čašník, servírka - trojročný učebný odbor |
Základné údaje:
Základné podmienky pre prijatie:
a) úspešné ukončenie 9.ročníka ZŠ
Na prijatie do učebného odboru 6444 2 00 čašník, servírka prichádzajú do úvahy žiaci s dobrým zdravotným stavom,
bez vážnejších chýb reči. Nesmú trpieť poruchami pohybového systému, vážnym poškodením chrbtice,
vážnym poškodením horných a dolných končatín.
Nesmú mať chronické a alergické ochorenia kože a dýchacích ciest.
Prekážkou prijatia do odboru sú choroby srdca, záchvatové stavy a nervové choroby,
najmä ochorenia centrálneho nervstva, sprevádzané poruchami koordinácie a funkcie.
Nesmú trpieť psychickými poruchami. Uchádzači majú mať dobrý sluch a zrak, s prípadnou korekciou skla,
musia mať vyšetrenie na bacilonosičstvo v zmysle platných predpisov.
Stručný opis odboru:
učebný odbor čašník, servírka - pripravuje absolventov so všeobecnovzdelávacím základom, s odbornými teoretickými
vedomosťami a praktickými zručnosťami tak, že je schopný vykonávať
kvalifikovanú činnosť pri obsluhe v reštauráciách, hoteloch a ďalších zariadeniach spoločného stravovania.
Pripravuje absolventa na prácu v malokapacitných a veľkokapacitných stravovacích zariadeniach,
kde prevláda strojová výroba so zavedenou mechanizáciou za použitia výpočtovej techniky.
Praktická zložka prípravy sa uskutočňuje v 1. - 3. ročníku výučbou odborného predmetu odborný výcvik.
Dôraz sa kladie na získané vedomosti, zručnosti a návyky v stolovaní, príprave jedál,
dodržiavaní hygienických zásad a predpisov.
Absolvent vie a ovláda:
Z cudzích jazykov sa žiaci učia nemecký a anglický jazyk
Možnosti uplatnenia absolventov v praxi:
|