6444 2 00 čašník, servírka


- trojročný učebný odbor


Základné údaje:

  • - Odbor určený pre: chlapcov i dievčatá
  • - dĺžka štúdia 3 roky
  • - forma štúdia: denné štúdium
  • - absolvent získa stredné odborné vzdelanie ukončené záverečnou skúškou
  • - absolvent získa: výučný list
  • Základné podmienky pre prijatie:

    a) úspešné ukončenie 9.ročníka ZŠ
    b) zdravotná spôsobilosť žiaka:

    Na prijatie do učebného odboru 6444 2 00 čašník, servírka prichádzajú do úvahy žiaci s dobrým zdravotným stavom, bez vážnejších chýb reči. Nesmú trpieť poruchami pohybového systému, vážnym poškodením chrbtice, vážnym poškodením horných a dolných končatín. Nesmú mať chronické a alergické ochorenia kože a dýchacích ciest.

    Prekážkou prijatia do odboru sú choroby srdca, záchvatové stavy a nervové choroby, najmä ochorenia centrálneho nervstva, sprevádzané poruchami koordinácie a funkcie. Nesmú trpieť psychickými poruchami. Uchádzači majú mať dobrý sluch a zrak, s prípadnou korekciou skla, musia mať vyšetrenie na bacilonosičstvo v zmysle platných predpisov.

    Stručný opis odboru:

    učebný odbor čašník, servírka  -  pripravuje absolventov so všeobecnovzdelávacím základom, s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickými zručnosťami tak, že je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť pri obsluhe v reštauráciách, hoteloch a ďalších zariadeniach spoločného stravovania. Pripravuje absolventa na prácu v malokapacitných a veľkokapacitných stravovacích zariadeniach, kde prevláda strojová výroba so zavedenou mechanizáciou za použitia výpočtovej techniky. Praktická zložka prípravy sa uskutočňuje v 1. - 3. ročníku výučbou odborného predmetu odborný výcvik. Dôraz sa kladie na získané vedomosti, zručnosti a návyky v stolovaní, príprave jedál, dodržiavaní hygienických zásad a predpisov.

    Absolvent vie a ovláda:

  • - práce spojené so stolovaním
  • - pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby
  • - pozná zásady uplatňovania gastronomických pravidiel
  • - pozná základné receptúry a technologické postupy bežných jedál
  • - ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci
  • - vie sa kultivovane a spoločensky správať
  • - vie odborne komunikovať so zákazníkom
  • Z cudzích jazykov sa žiaci učia nemecký a anglický jazyk

    Možnosti uplatnenia absolventov v praxi:

    • - v službách ako zamestnanci reštaurácií
    • - v hotelov a ostatných zariadení spoločného stravovania
    • - jekvalifikovaný a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.
    - po úspešnom vykonaní záverečnej skúšky môže pokračovať v nadstavbovom štúdiu dennou formou a získať úplné stredné odborné vzdelanie