6421  4 00 spoločné stravovanie


- Nadstavbové štúdium:

    Základné údaje:

  • - študijný odbor pre absolventov trojročných učebných odborov kuchár - čašník, servírka
  • - dĺžka štúdia 2 roky
  • - forma štúdia: denné štúdium
  • - absolvent získa úplné stredné odborné vzdelanie ukončené maturitnou skúškou
  • Základné podmienky pre prijatie:

    a) úspešné ukončenie záverečnej skúšky v príslušnom trojročnom odbore, určeným predpisom a úspešné vykonanie prijímacej skúšky
    b) zdravotná spôsobilosť žiaka

    Stručný opis odboru:

    Študijný odbor prehlbuje a rozširuje odborné vedomosti a zručnosti získané v trojročnom učebnom odbore a súvisiace s racionalizáciou, riadením zariadení spoločného stravovania. Poskytuje odborné vedomosti o organizácii a prevádzke zariadenia spoločného stravovania, objednávok, zabezpečovaní technického vybavenia a údržby prevádzky a pripravuje na samostatnú podnikateľskú činnosť. Umožňuje absolventovi zvládnuť náročné úlohy zvyšovania úrovne a kvality poskytovaných služieb a konkurencieschopnosti podnikania.

    Profil absolventa:

    Absolvovaním bloku odborných predmetov podľa zamerania získa potrebné vedomosti na orientáciu v jednotlivých odvetviach národného hospodárstva. Pre kvalifikované vykonávanie uvedených činností musí mať absolvent široký odborný profil doplnený primeraným vzdelaním v oblasti sociálnej komunikácie, etiky a etikety cudzích jazykov a pohybovej výchovy. Má byť schopný aplikovať získané vedomosti v praxi, logicky mysliaci, v príbuzných odboroch činnosti adaptabilný, schopný pracovať samostatne, aj v tíme, trvale sa zaujímať o vývoj doma i v zahraničí, sústavne sa vzdelávať a sledovať odbornú manažérsku, ekonomickú a právnickú literatúru, používať racionálne metódy práce manažéra, dodržiavať zásady etiky a etikety a konať v súlade s právnymi normami spoločnosti, zásadami humanizmu, vlastenectva a demokracie. Absolvent tohto študijného odboru sa môže uchádzať o štúdium na vysokú školu humanitného i technicko-ekonomického zamerania.

      a/ Požiadavky na absolventa v oblasti všeobecného vzdelania

    Absolvent má mať nasledujúce vedomosti:

  • - ovláda základné prostriedky oznamovacieho, administratívneho a odborného štýlu a je schopný primerane komunikovať

  • - dokáže sa vyjadrovať v cudzom jazyku v bežných situáciách spoločenského alebo pracovného styku a s porozumením čítať odborný text

  • - ovláda vedomosti o vývoji ľudskej spoločnosti a spoločenskej výroby

  • - ovláda učivo stredoškolskej matematiky a informatiky a pozná základy prírodných vied, vie si ich vysvetliť a aplikovať v praxi
  •  b/ Požiadavky na absolventa v oblasti odborného vzdelania:

    Absolvent má vedieť:

  • - ovládať zásady ekonomiky so zameraním na spoločné stravovanie a cestovný ruch

  • - základy praktických otázok založenia a prevádzkovania vlastného súkromného podniku alebo živnosti

  • - ovládať základy jednoduchého a podvojného účtovníctva

  • - zásady hospodárenia so surovinami, materiálom a pod.

  • - základy prípravy technologicky náročných jedál, vrátane národných, regionálnych a iných špecialít

  • - samostatne zostavovať kalkulácie

  • - poznať zásady riadenia pracovníkov v zariadeniach spoločného stravovania a cestovného ruchu

  • - ovládať pracovné činnosti manažmentu strednej úrovne riadenia

  • - využívať výpočtovú techniku na spracovanie dát a evidenčné účely, na efektívnu hospodársku korešpondenciu a ekonomické rozbory a prognózy
  • Absolvent má vedieť urobiť:

  • - viesť administratívu vo výrobných a odbytových strediskách

  • - pripravovať technologicky náročné jedlá, vrátane národných, regionálnych a iných špecialít

  • - viesť účtovnú dokumentáciu

  • - vypracovať písomnosti hospodárskeho charakteru v materinskom a cudzom jazyku

  • - pracovať s výpočtovou technikou
  • Z cudzích jazykov sa žiaci učia nemecký a anglický jazyk

    Možnosti uplatnenia absolventov v praxi:

    Po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky je absolvent pripravený vykonávať náročné pracovné činnosti v oblasti riadenia prevádzok spoločného stravovania a cestovného ruchu, po získaní predpísanej dĺžky odbornej praxe, v súlade s platnou klasifikáciou zamestnaní - prevádzkár, šéfkuchár, šéfcukrár, hlavný čašník, majster odbornej výchovy a ostatné povolania a činnosti súvisiace so spoločným stravovaním a cestovným ruchom, kde sa vyžaduje úplné stredné odborné vzdelanie.Po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky je absolvent pripravený vykonávať náročné práce v oblasti technickoekonomickej činnosti v malých, stredných a veľkých firmách

    - absolvent je pripravený na vysokoškolské štúdium za rovnakých podmienok ako absolventi všetkých ostatných stredných škôl