6421 4 00 spoločné stravovanie - Nadstavbové štúdium: |
Základné podmienky pre prijatie:
a) úspešné ukončenie záverečnej skúšky v príslušnom trojročnom odbore, určeným predpisom a úspešné vykonanie prijímacej skúšky Stručný opis odboru:
Študijný odbor prehlbuje a rozširuje odborné vedomosti a zručnosti získané v trojročnom učebnom odbore
a súvisiace s racionalizáciou, riadením zariadení spoločného stravovania.
Poskytuje odborné vedomosti o organizácii a prevádzke zariadenia spoločného stravovania,
objednávok, zabezpečovaní technického vybavenia a údržby prevádzky a pripravuje na samostatnú podnikateľskú činnosť.
Umožňuje absolventovi zvládnuť náročné úlohy zvyšovania úrovne a kvality poskytovaných služieb a konkurencieschopnosti podnikania.
Profil absolventa:
Absolvovaním bloku odborných predmetov podľa zamerania získa potrebné vedomosti na orientáciu v jednotlivých odvetviach národného hospodárstva.
Pre kvalifikované vykonávanie uvedených činností musí mať absolvent široký odborný profil doplnený primeraným vzdelaním v oblasti sociálnej komunikácie,
etiky a etikety cudzích jazykov a pohybovej výchovy. Má byť schopný aplikovať získané vedomosti v praxi, logicky mysliaci, v príbuzných odboroch
činnosti adaptabilný, schopný pracovať samostatne, aj v tíme, trvale sa zaujímať o vývoj doma i v zahraničí, sústavne sa vzdelávať a sledovať odbornú
manažérsku, ekonomickú a právnickú literatúru, používať racionálne metódy práce manažéra, dodržiavať zásady etiky a etikety a konať v súlade s právnymi
normami spoločnosti, zásadami humanizmu, vlastenectva a demokracie. Absolvent tohto študijného odboru sa môže uchádzať o štúdium na vysokú školu
humanitného i technicko-ekonomického zamerania.
a/ Požiadavky na absolventa v oblasti všeobecného vzdelania
Absolvent má mať nasledujúce vedomosti:
b/ Požiadavky na absolventa v oblasti odborného vzdelania:
Absolvent má vedieť:
Absolvent má vedieť urobiť:
Z cudzích jazykov sa žiaci učia nemecký a anglický jazyk
Možnosti uplatnenia absolventov v praxi:
Po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky je absolvent pripravený vykonávať náročné pracovné činnosti v oblasti riadenia prevádzok
spoločného stravovania a cestovného ruchu, po získaní predpísanej dĺžky odbornej praxe, v súlade s platnou klasifikáciou zamestnaní - prevádzkár,
šéfkuchár, šéfcukrár, hlavný čašník, majster odbornej výchovy a ostatné povolania a činnosti súvisiace so spoločným stravovaním a cestovným ruchom,
kde sa vyžaduje úplné stredné odborné vzdelanie.Po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky je absolvent pripravený vykonávať náročné práce v oblasti
technickoekonomickej činnosti v malých, stredných a veľkých firmách
- absolvent je pripravený na vysokoškolské štúdium za rovnakých podmienok ako absolventi všetkých ostatných stredných škôl
|